trešdiena, 2017. gada 26. jūlijs

Dabiskie un bezrecepšu medikamenti vaginālās kandidozes jeb piena sēnes ārstēšanai

Etioloģija
Maksts piena sēnīti izraisa baktērijas Candida albicans sporas, kas sastopamas gaisā un kurām īpaši labvēlīga ir silta, mitra vide, piemēram maksts. Vismaz piektdaļai sieviešu makstī atrodamas Candida albicans sporas. Ja šīs sporas ir neaktīvā stāvoklī (snaudošās sporas) vai to skaits nav liels, tās kontrolē tāda noderīga baktērija kā Lactobacillus acidophilus.
Vai Candida albicans šūnas parādās un pazūd, vai arī dzīvo makstī visu laiku, nav zināms. Pētījumi liecina, ka Candida makstī var dzīvot vairākus mēnešus vai pat gadus, nenodarot nekādu jūtamu ļaunumu. Taču, ja vides dabiskais līdzsvars makstī tiek izjaukts - hormonālo svārstību, skābuma vai cukura līmeņa izmaiņu vai citu baktēriju savairošanās dēļ - Candida šūnas var pēkšņi sākt strauji augt, izraisot nepatīkamos simptomus.


Veicinošie faktori
· Antibiotiku terapijas laikā tiek iznīcinātas ne tikai patogēnās baktērijas, bet arī normālās floras sastāvdaļas, arī pienskābes baktērija. Tas rada labvēlīgu vidi sēnītes attīstībai.
·   Liels cukura un cietes patēriņš uzturā. Cukurs baro sēnītes.
·  Ir slimības, kuru ārstēšanai nepieciešama steroīdo hormonu terapija. Lietojot šos medikamentus, sēnīšu izraisītais vaginīts rodas biežāk.
·     Hormonālā kontracepcija ir būtisks veicinošs faktors.
·     Nonoksinols-9 – ķimikālija, kas ir atsevišķu prezervatīvu virsmas sastāvdaļa – veicina sēnīšu izraisītā vaginīta attīstību.
·      Prezervatīvu lietošana ar baktericīdām piedevām, kas paredzētas dezinfekcijai dzimumakta laikā var izjaukt normālas mikrofloras līmeni.
·     spirāle (pazemina lokālo imunitāti)
·    Arī hormonālās svārstības, tai skaitā grūtniecība. Jo grūtniecības laikā mainās imunitāte, kas vajadzīga, lai auglis varētu veiksmīgi attīstīties mātes organismā. Tas savukārt izraisa pašai mātei palielinātu risku saslimt ar dažādām infekciju slimībām, tostarp arī piena sēni
·  Piena sēnes vairošanās iemesli saistīti ar imunitātes novājināšanos. Ja ilgstoša stresa vai pārslodzes dēļ organismā pazeminās dabiskās aizsardzības spējas, tad pie pirmajiem riska faktoriem (baseina ūdens, nepareiza intīmā higiēna, citas organisma saslimšanas) var veidoties piena sēne.
·                  -    Ar piena sēnītes infekciju ir saistīts arī nedaudz pazemināts dzelzs līmenis organismā, jo dzelzs  ir nepieciešams baltajiem asinsķermenīšiem, lai cīnītos ar infekcijām.
·      Ciešas biksītes, sintētiska apakšveļa, ilgstoša mitras, siltas vides uzturēšana veicina sēnītes pavairošanos.
·      Maksti viegli iespējams inficēt no taisnās zarnas, ja tualetes papīru lieto virzienā uz maksti
·     Krāsvielas un smaržvielas, ko izmanto tualetes papīra un ieliktnīšu ražošanā, var radīt alerģisku reakciju, kas veicina sēnīšu izraisītā vaginīta attīstību. Tāpat arī mazgāšanas līdzekļi, mīkstinātāji, vannas sāļi, vannas putas un intīmie dezodoranti var radīt infekciju.
·    Nekontrolēta cukura diabēta gadījumā ir augsta cukura koncentrācija asinīs un cukurs izdalās arī urīnā. Tas veicina sēnīšu infekcijas rašanos, jo šī vide ir labvēlīga sēnītes attīstībai.
·      HIV

Klīnika
Daži no piena sēnītes infekcijas simptomiem var būt mainīgi un tie ir šādi:
·       ģenitāliju nieze
·       vulvas vai maksts jēlums vai dedzināšana
·       raugam līdzīga smaka
·       balti izdalījumi
·       sāpes urinējot
·       bieža urinēšana
·       palielināti un jutīgi limfmezgli gurnos
Maksts izdalījumu daudzums ne vienmēr ir tieši atbilstošs simptomu stiprumam, un dažām sievietēm šos simptomus vēl pastiprina maksts sausums.

Diagnostika                              
Aizdomas par Candida infekciju var radīt minētie simptomi, taču diagnozi var apstiprināt, veicot maksts izdalījumu analīzi. Konstatēt Candida tikai pēc simptomiem un ginekoloģiskās apskates dažkārt var būt sarežģīti, jo anaerobā vaginoze nereti rada līdzīgus simptomus, taču šai slimībai nepieciešama cita veida ārstēšana.

Bezrecepšu medikamenti
Pretsēnīšu preparāti aptur sēnīšu infekcijas attīstību. Pārdod kā vaginālās zāļu formas (svecītes un krēmi) ārīgai lietošanai, tā arī kapsulas un tabletes iekšķīgai lietošanai. Bez receptes pārdod klotrimazola preparātus vaginālai lietošanai.
Atkarībā no ražotāja būtiski atšķiras preparātu cenas. Vulvīta gadījumā lieto krēmu, vaginīta – supozitoriju vai lodītes, vulvovaginīta gadījumā – kombinētās krēmu un supozitoriju.
 Līdzekļi, kas uzlabo vaginālo pH līmeni
·       Vagisan – vaginālās svecītes, kuras satur pienskābi: tās atjauno normālu intīmās mikrofloras pH (padara to skābāku, kas neļauj attīstīties sēnītēm), aptur sēnīšu attīstību un veicina labvēlīgo baktēriju attīstību.
·       Intīmās ziepes – tās ir speciālās intīmās ziepes vai želejas, kas ir labas sakarā ar to, ka neizjauc veselīgas mikrofloras līdzsvaru, uzturot vajadzīgo pH līmeni, un traucē sēnīšu infekcijas attīstību. Parastas ziepes padara pH līmeni sārmaināku un tādējādi rada vidi sēnīšu attīstībai.
Baktēriju preparāti vaginālai lietošanai - tās ir vaginālās svecītes vai lodītes, kuras satur „labās” baktērijas, kas palīdz normalizēt vaginālo. Šīs svecītes iesaka lietot vienmēr, kad attīstījusies piena sēnīte, kā arī periodiski profilakses nolūkos, kad ir jūtams kāds diskomforts makstī. Šie preparāti ir pieejami bez receptes un nav kaitīgi veselībai, tie dara tikai labu organismam.
Labvēlīgās baktērijas vaginālai lietošanai
§  Floragyn Ovuli
§  Vagilac vaginālie supozitoriji
§  Gyno-lact vaginālās tabletes
Iekšķīgi lietojamie baktēriju preparāti - "labās" baktērijas, kas atrodas preparātu sastāvā nodarbojas ar "slikto" baktēriju iznīcināšanu. Šos preparātus īpaši rekomendē lietot kopā ar antibiotikām. Lietojot šos preparātus, tie galvenokārt normalizē zarnu trakta mikrofloru, bet tāpat ietekmē arī intīmās mikrofloras uzlabošanos. Baktēriju preparāti (probiotikas) organismam nekaitē, bet papildus tikai uzlabo zarnu trakta darbību, vēdera izeju un dažu vitamīnu vielmaiņu (piem., K vitamīns, kas ir nepieciešams normālai asinsrecei), tāpēc var droši lietot ilgstoši.
      • Bifoval
      • Linex
      • Liveo
      • Enterol
      • Fibrolakts
      • Probiotics B
      • Jogurt kapsulas
      • Ventralgīns
Preparāti, kuri stiprina imunitāti
Vāja imunitāte bieži noved pie sēnīšu infekcijām un to biežai periodiskai atkārtošanai. Pievērsiet uzmanību preparātam Wobenzym, kuram piemīt imunomodulējoša iedarbība un, kas palīdz cīnīties pret hroniskām infekcijām. Tas ir labs imunomodulators, kam piemīt pretvīrusu un pretmikrobu darbība. Tāpat kopējās veselības un imunitātes uzturēšanai ir nepieciešams lietot vitamīnu kompleksus un arī zivju eļļu. Arī baktēriju preparāti stiprina imunitāti, lietojot tos regulāri 1-2 mēnešu laikā. 

Dabiski ārstēšanas līdzekļi
Nomērdē tās badā! Sēnei vislabāk garšo cukurs. Pētījumos noskaidrots, ka sievietēm ar hronisku kandidozi cukurs no organisma izdalās lēnāk. Tāpēc cīņā pret nepatīkamo kaiti no uztura ir jāizslēdz visu veidu cukurs — saldumi, medus, svaigi un žāvēti augļi, augļu sulas. Akūtā stāvoklī nevēlams ir arī piens, balto miltu izstrādājumi, raugs un it īpaši — alkohols.
Ķiplokam ir pretsēnīšu, pretmikrobu iedarbība. Var ievietot ķiploku daiviņu makstī uz nakti, ja nerodas nepatīkamas sajūtas.
Iesaka izmantot dažas pilītes eļļas esences skalošanai vai vanniņām, tamponiem. Īpaši ieteicama lavandas eļļa, var arī tējas koka eļļu vai kumelītes.
Raudenei ir ļoti spēcīga pretsēnīšu iedarbība. Tā var iznīcināt pat rezistentās formas! Grūtniecības laikā lietot ar piesardzību.
Ābolu etiķis. Ielej 3 glāzes ābolu etiķa siltā vanniņā un vismaz 20 minūtes mērcēties, ļaujot ūdenim iekļūt makstī. Šādas vanniņas un skalošana ļauj atjaunot normālu maksts vides skābumu. Normāls skābums palīdz tikt galā ar sēnītēm, trihonomām un gardnerellām.
Parūpējies par draudzīgajām baktērijām. Ņem palīgā jogurta kapsulas un nesaldinātus skābpiena bioproduktus — jogurtu, lakto, kefīru, rūgušpienu, biezpienu utt. Acidofilās, bifidobaktērijas lakto baktērijas ir „labo” baktēriju piemēri. Var lietot arī vagināli.
Vārgs ķermenis ir viegli ieņemams objekts. Stiprini pozīcijas ar gaļu un zivīm, olām un dārzeņiem, riekstiem un olīveļļu. Vitamīnus labāk lietot gada tumšajā laikā, savukārt pavasarī ēdienkarti papildini ar diedzētiem graudiem un visu to, ko dod mūsu — bērzu sulām, asniem, pumpuriem. Dzer nesaldinātas zāļu tējas (tikai ne skābās) un minerālūdeni bez gāzes.
Svarīgi vitamīni un minerālvielas ir – magnijs, B6, cinks, nepiesātinātās taukskābes (linsēklu eļļā vai zivju eļļā), A vitamīns.
Ieteicams dzert Eihinaceju 1,000 mg, 4 reizes dienā vai 1/2 tējkaroti Eihinacejas tinktūru. Ehinaceja uzlabo imūnsistēmas darbību. Ar eihinacejas uzlējumu var arī skalot maksti, 7 dienas.
Citrosept arī uzlabo imūnsistēmas darbību, kā arī darbojas pret sēnītēm. Tomēr tā lietošana ir īstermiņa terapija – 2-3 nedēļas maksimums.

Profilakse
Valkāt kokvilnas apakšveļu, izvairīties no sintētikas.
Ierobežot cukura patēriņu.
Lietot nearomatizētu tualetes papīru un veļas pulveri.
Nelietot intīmos dezodorantus, pūderus u.c. Ar ikdienas apmazgāšanos pietiek.
Mazgāt rokas un ķermeni pirms un pēc intīmās tuvības ar vīru (tas ietver attiecības tikai ar vienu vīrieti).
Ēst ik dienas skābpiena produktus (jogurtu) ar dzīvām baktērijām.
Ēst ķiplokus un rūpēties lai uzturs saturētu gan ogļhidrātus, gan šķiedrvielas no dārzeņiem, augļiem un pākšaugiem.

1.        Stentona R. Veselīga uztura rokasgrāmata, Jumava, 2010, 424 lpp.
2.       
Duke J.A. The Green Pharmacy. Rodale Press Inc., 1997, pp.617.
3.       
Parker Sh. The Naturally Healthy Woman, Loyal Publishing, Inc., 2001, pp.247
4.       
Shannon M.M. Fertility, Cycles&Nutration, 2009, pp.322.
5.   
Susan S.Weed. Wise Woman Herbal for the Childbearing year. Ash Tree Publishing, 1986, pp.171.
6.       
Vilciņa, I.Adamss. Nelec stāvus Daugavā jeb kā nesakasīties ar piena sēnīti, «Lilit» , 2005
7.       
http://woman.delfi.lv/health/medicine
8.        www.pienasene.lv
9.        www.zalesinfo.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru