Pages

otrdiena, 2015. gada 9. jūnijs

Mīlestības hormons - oksitocīns





Ar grūtniecību un dzemdībām ir saistīti daudzi hormoni (mēs tos jūtam savā ķermenī darbojamies, vai ne?), bet ļoti īpašs un svarīgs ir hormons oksitocīns. To pazīst arī kā mīlestības hormonu un tas izdalās ne tikai seksuālās tuvības brīdī, ne tikai esot tuvumā, bet pat tikai domājot par savu mīļoto. Un šīs hormons nevienā citā dzīves brīdī nav tik augstā līmenī kā grūtniecības, bet jo īpaši – dzemdību laikā.
Tāpēc šis laiks ir īpaši saistīts ar mūsu seksualitāti un dzemdības var būt arī baudpilns notikums.[1] Oksitocīna ietekmē dzemdībās laiks var kļūt relatīvs, līdzīgi kā mīlējoties.
Oksitocīns ir arī piesaistes hormons, kas veido īpašu piesaisti ar mūsu mīļoto cilvēku un dzemdību laikā un tūlīt pēc tām – īpašu piesaisti ar mūsu jaundzimušo. Vēl vairāk – oksitocīns veicina tik īpašu piesaisti, kad sinhronizējas mīlētāju elpošana, sirdsdarbība un smadzeņu viļņi. Un tie, kas ir klāt dzemdības to var piedzīvot – ja ir mīloši, atvērti un bez bailēm.
No otras puses, kas notiek, ja vai nu māte vai tie, kas ir klāt dzemdībās ir baiļu pilni? Izdalās stresa hormons adrenalīns. Adrenalīns savelk dzemdes šķērsmuskulatūru, tai skaitā dzemdes kaklā, kam jābūt atbrīvotam, lai varētu atvērties. Tas savukārt noved pie palielinātām sāpēm un samazinātu asins cirkulāciju, kas savukārt var izsaukt augļa distresu. Pretēji tam, oksitocīns savelk dzemdes garenās šķiedras, kas stiprinās dzemdes kaklam, kas savukārt, ja nav saspringts, viegli atveras.
Tātad atslēga, lai piedzīvotu spontānas, baudpilnas dzemdības, ir izvairīties no visa, kas traucē oksitocīna izdali. Ne tikai bailes, bet arī stress, nemiers, raizes, stimulē adrenalīna izdali. Tāpat, ja baidāmies par savu drošību vai mūs novēro, oksitocīna izdale samazinās. Tieši tādēļ arī augļa sirdsdarbības un dzemdes darbības ilgstoša monitorēšana un biežas vaginālās apskates var būtiski traucēt šī brīnišķīgā hormona izdalei. Būtībā jebkādi kairinājumi , kas stimulē smadzeņu garozu (tādi kā spilgta gaisma, jautājumu uzdošana, sačukstēšanās utt.) ietekmē oksitocīna izdali, min Elizabete Deivisa. Ļoti līdzīgi kā mīlējoties, tā dzemdējot – privāta, netraucēta vide ir būtiski svarīga.
Dzemdībām piemērota, oksitocīna izdali veicinoša vide - būtiska:
Radi vidi, lai vari „ieiet dzemdību zemē” – mūzika, sveces, neliela gaismiņa, kāda skaista bildīte, filma utt. Palīdzēs viss, kas ļauj justies romantiski un mīlētai. Tāpat svarīgi ir labi paēst, lai pietiktu spēks un enerģija dzemdību maratonam un kaut ko tādu, kas tiešām ļoti garšo. Lēnām un ar baudu ēdot arī oksitocīns izdalās! Arī citādi varam darīt visu, kas palielina šī jaukā hormona izdali. Izvairāmies no stresa un pārmērīgas darbošanās, bet toties varam glāstīt viens otru, izmasēt rokas un kājas, skūpstīties un jebko citu, kas palīdz mīlestības enerģijai cirkulēt.
Mājas darbs
Pārdomāt un praktiski izmēģināt – kas man palīdz radīt oksitocīnu izdalošu noskaņu? Kas man palīdz mīlēt un justies mīlētai, kas ?


[1] Davis E., Pascali-Bonaro D. Orgasmic birth: your guide to a safe, satisfying and pleasurable birth experience. USA, 2010

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru